Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak en bij mannen is dit de tweede doodsoorzaak. Hart- en vaatziekten ontstaan door bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, roken, Diabetes Mellitus en/of overgewicht.
Voorkomende symptomen bij hart- en vaatziekten
- Beroertes;
- Hartritmestoornissen;
- Hartinfarct;
- Vernauwing(en) bloedvaten (bijvoorbeeld etalagebenen);
- Verwijding(en) van bloedvat(en) (bijvoorbeeld aneurysma);
- Pijn of druk op de borst.
Preventief zorgprogramma
Wanneer er bij een patiënt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat dan bieden wij vanuit de ketenzorg hart- en vaatziekten een passend preventief programma aan de patiënt. Dit programma bestaat bijvoorbeeld uit leefstijl-adviezen en mogelijk uit aanvullende medicatie.
Zorgprogramma hart- en vaatziekten
Wanneer een patiënt stabiel is na een hart- en vaatziekten en de patiënt door de specialist terugverwezen wordt naar de huisarts dan neemt uw huisarts de behandeling over. Er wordt dan een individueel zorgplan met en voor de patiënt opgesteld.
Folder ketenzorg bij hart- en vaatziekten
Voor meer informatie over het risico op hart- en vaatziekten is door EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ) een aparte patiëntenfolder beschikbaar, deze folder ‘Ketenzorg hart- en vaten’ kunt u via deze link bekijken en/of downloaden.